Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.
Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.
Op 30 mei 2024 kondigde de KNAW aan dat zij haar eigen koloniaal verleden laat onderzoeken. De onderzoeksopdracht wordt in een openbaar aanbestedingstraject aan een onafhankelijk team gegund. Als onderdeel van het aanbestedingstraject organiseert de KNAW op 18 november 2024 een bijeenkomst om in gesprek te gaan met geïnteresseerde onderzoekers.
Lees meerMensen met hersenschade weer een stem geven. Letterlijk en figuurlijk. Dat is de droom van Christian Herff, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht. Voor zijn onderzoek op het gebied van brain-computer interfaces ontving hij een KNAW Early Career Award 2023.
Lees meerWetenschappelijk onderzoek zorgt voor onze welvaart en welzijn. Ontdek hoe innovatief onderzoek naar bijvoorbeeld schimmels, bekkenbodemproblematiek, leesgedrag, voedselproductie en alzheimer bijdraagt aan een betere toekomst voor ons allemaal.
Lees meerDe KNAW blijft, mét alle ander kennisinstellingen in Nederland, bezorgd over de positie van Nederland als kennis- en innovatieland naar aanleiding van de Prinsjesdagstukken en het eerdere gepresenteerde Regeerprogramma van dit kabinet.
Lees meerLezen jongeren eigenlijk nog? En als ze lezen, wat voor soort teksten dan? Dit soort vragen fascineren Jeroen Dera, universitair hoofddocent Nederlandse Letterkunde en één van de winnaars van de KNAW Early Career Award, mateloos. Dera's onderzoek richt zich op drie centrale thema’s: literatuuronderwijs in de bovenbouw van havo en vwo, de online leescultuur onder jongeren en de representatie van lezen in populaire cultuur.
Lees meerHoewel bekkenbodemklachten bij veel vrouwen voorkomen, is het onderwerp vaak nog taboe. Ook blijft het onderzoek naar bekkenbodemproblematiek achter. Anique Bellos-Grob, universitair docent Medische beeldvorming in de Urogynaecologie, pakt dit graag aan. Onder meer door een staande MRI-scanner in te zetten tijdens onderzoek. Bellos-Grob is een van de winnaars van de KNAW Early Career Award 2023.
Lees meerDe Lindau Ontmoetingsdagen zijn unieke bijeenkomsten in Lindau, Duitsland, waar jonge en gevestigde onderzoekers samenkomen met Nobelprijswinnaars om inspiratie op te doen en kennis uit te wisselen. Drie onderzoekers vertellen over hun ervaring.
Lees meerWelke impact heeft Long COVID op het dagelijkse leven van kinderen in Zuid-Afrika? Hoe vaak komt hypothalame dysfunctie voor bij kinderen met een hersentumor? Deze vragen staan centraal in de onderzoeken van Lieke van Noij (Amsterdam UMC) en Sanne Hulsmann (Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie & Wilhelmina Kinderziekenhuis/Universitair Medisch Centrum Utrecht). Zij ontvangen voor de uitvoer van hun onderzoek een KNAW Ter Meulen beurs op het gebied van de kindergeneeskunde. Twee verschillende onderzoeken, drie dezelfde vragen.
Lees meerEcoloog Wim van der Putten zal vanaf 1 oktober als interim-directeur leiding gaan geven aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de KNAW. Hij is daar momenteel hoofd van de afdeling Terrestrische Ecologie. Daarnaast is hij special professor aan Wageningen University & Research.
Lees meerKan een hersentumor gerichter bestraald worden met de recent ontwikkelde MRI- techniek Deuterium Metabolic Imaging? Om dit te onderzoeken reist hersentumoronderzoeker Patrick Tang bij het Erasmus Medisch Centrum af naar Cambridge. Hij ontvangt hiervoor een financiële bijdrage vanuit het KNAW Van Leersum beurs. Wat voor impact heeft zijn onderzoek? Patrick Tang geeft antwoord op deze en andere vragen.
Lees meerNWO heeft aan 174 veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap Veni-financiering van maximaal 320.000 euro toegewezen. De laureaten kunnen daarmee in de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Twee laureaten zijn verbonden aan de KNAW.
Lees meerVoor wetenschappelijk onderzoekers aan de universiteiten, hogescholen, academische ziekenhuizen en een groot aantal onderzoeksinstituten geldt de 'Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit'. Die geeft principes, richtlijnen en normen voor goede, integere wetenschapsbeoefening.
Lees meerHet bericht van de Universiteit Leiden over ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van een van haar hoogleraren en haar partner gaat ook de KNAW aan. Het rapport van de universiteit heeft ons zeer geraakt. In eerste instantie gaat ons hart uit naar de melders en anderen op wier levens deze zaak mogelijk een grote impact heeft.
Lees meerHet bestuur van de KNAW benoemt drie directieleden per 1 oktober 2024. Adriana Esmeijer wordt directeur algemene zaken, Iwan Holleman directeur bedrijfsvoering en Geert de Snoo directeur onderzoeksbeleid. Het nieuwe directieteam volgt de ad interim-directie van de KNAW op.
Lees meerVanmiddag reikte de KNAW-president Marileen Dogterom de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis. In elk van de vier profielen werden drie prijzen toegekend. De winnaars ontvangen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar.
Lees meerUNL, KNAW en NWO publiceren monitor externe intimidatie, haat en bedreiging van wetenschappers.
Lees meerWetenschappelijke kennis is hard nodig voor de grote maatschappelijke opgaven die voor ons liggen. Daarom delen wij de campagne van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
Lees meerHoe ziet het leven van een wetenschapper er uit? Onze Faces of Science zijn jonge promovendi die verslag doen van hun dagelijks werk door middel van video's en blogs. In dit bericht stellen drie nieuwe Faces zich voor en vertellen zij meer over hun onderzoek.
Lees meerDe KNAW en De Jonge Akademie maken zich grote zorgen over de bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs en de wetenschap die in het hoofdlijnenakkoord van 16 mei staan.
Lees meerHoe ziet het leven van een wetenschapper er uit? Onze Faces of Science zijn jonge promovendi die verslag doen van hun dagelijks werk door middel van video's en blogs. In dit bericht stellen drie nieuwe Faces zich voor en vertellen zij meer over hun onderzoek.
Lees meerOp 3 juni ontvangt wetenschapper Timon de Groot de Instituut Gak-KNAW Award voor zijn onderzoeksvoorstel 'Een rechtvaardige energietransitie? De aardgasrevolutie vergeleken met de huidige energietransitie'. Met de Award krijgt De Groot een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).
Lees meerDe Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen laat haar eigen betrokkenheid bij het koloniale verleden onderzoeken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het verleden maar ook naar de doorwerking daarvan vandaag de dag.
Lees meerWelke invloed heeft klimaatverandering op de groei van het groot koolwitje? Is er een relatie tussen zelfregulering en gokverslaving? Hoe bouw je het mechanisme Antikythera uit de klassieke oudheid dat de positie van hemellichamen kon voorspellen na? En welke effecten heeft de representatie van vrouwen in reclames? De jury heeft twaalf winnaars uitgekozen die elk op creatieve manier hun onderzoeksvragen beantwoorden.
Lees meerVijf teams van topwetenschappers ontvangen de Summit Grant die in totaal 174 miljoen euro bedraagt. Drie van deze teams worden geleid door KNAW-leden Cees Dekker (Technische Universiteit Delft), Appy Sluijs (Universiteit Utrecht) en Lieven Vandersypen (Technische Universiteit Delft). Ook het Hubrecht Instituut en het NIDI nemen deel aan de gehonoreerde onderzoeken. Met de tienjarige financiering van de Summit grant kunnen de onderzoeksgroepen aan de slag met hun onderzoek en ook internationaal een prominente rol spelen. Op die manier wordt de positie van de Nederlandse wetenschap voor de lange termijn versterkt.
Lees meer